AGİT ve BM'den Türkiye bildirisi: Gazetecileri derhal serbest bırakın

AGİT ve BM'den Türkiye'ye tüm gazetecileri serbest bırakma çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
AGİT ve BM'den Türkiye bildirisi: Gazetecileri derhal serbest bırakın

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT ile Birleşmiş Milletler yayınladıkları ortak bir bildiride, Türk hükümetinden tüm tutuklu gazetecileri serbest bırakması çağrısı yaptı.



Salı günü yayınlanan ortak bildiride, Türk hükümetinin bir an önce basın ve düşünce özgürlüğünü sağlaması gerektiğine dikkat çekildi.



AGİT ve BM'nin ortak bildirisi, Cumhuriyet davasının hemen ardından yayınlandı. Cumhuriyet davasının görülen ikinci duruşmasında bir kez daha gazetecilerin tutukluk halinin devamına ilişkin kararın, "demokrasiye uygun olmadığı” vurgulandı.



AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ve BM Düşünce Özgürlüğü Özel Temsilcisi David Kaye ortak bildiride, Türk hükümetinin bu şekilde yükümlülüğü bulunan uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine dikkat çekti.



AGİT Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 2 hafta daha asılsız iddialarla cezaevinde tutulması kabul edilemez. Türkiye'ye onları bir an önce serbest bırakma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.



AGİT ve BM'nin medya özgürlüğünden sorumlu yetkilileri, "Türkiye'nin basın ve düşünce özgürlüğünü bastırmasının ülkedeki gazetecilerin ve gazeteciler için doğrudan bir güvenlik tehdidine yol açtığına” dikkat çekti.



Ortak bildiride, düşünce özgürlüğünün sadece ülkeyi yönetenlerin yapılan beyanlardan memnun oldukları sürece sağlanmasının mümkün olamayacağı” vurgulandı.



Aralarında tutuklu gazeteciler Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, avukat Akın Atalay ve muhasebe servisi çalışanı Emre İper'in de bulunduğu Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması pazartesi günü Silivri Adliyesi'nde görülmüş, sanıkların tümünün tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verilmişti.



Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, halihazırda Türkiye'de 161 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin