'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!'

Sayım Çınar, Osman Yitgin ile henüz çok taze olan projesini konuştu.

Google Haberlere Abone ol
'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!'

İstanbul 1741 Lokanta, İstanbul’un kalbinde, şef mutfağı, üst düzey servis ve lezzeti ile gurmelerin, incelikli tadımların peşinde olanları bekliyor. Türk ve Osmanlı mutfağının en iyi örnekleri, şık bir ortam, bu toprakların lezzetlerine yolculuk. Tıpkı Pir-i Lezzet romanındaki gibi, büyülü tariflerle tadanın başını döndürecek menüsüyle bir restoran geliyor. Sayım ÇınarOsman Yitgin ile henüz çok taze olan projesini, restoranını konuştuk.



"İstanbul 1741 Lokanta röportajından kareler." Galerisine Göz At



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!'



Sayım ÇINAR / sayimcinar@gmail.com



'Bu Toprakların Lezzet Haritasından Faydalandık!'



İstanbul 1741 zekice bir proje, Osman Yitgin projeleri böyledir zaten. Cağaloğlu Hamamı’nın içinde tarihi dokuya uygun, lezzetli, birinci sınıf bir restoran açtın. Şu an deneme aşamasındasın.



Bir buçuk yıl önce hamamı revize etmiş, temizlemiştik, yeni yüzümüzle açıldık. Bu süreçte Banu Çağdaş, Çağ Çağdaş, Kezban Çağdaş çok yardımcı oldular hamamın sahipleri olarak. Hamamın bahçesinde bir restoran fikrim vardı zaten. Geçtiğimiz Şubat ayında karar verdik. 1741 hamamın kuruluş tarihi. Barok mimarinin önemli örneklerinden biri, ilk örneği hatta. New York Times ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden seçti hamamı. Ünlüler geliyor. Hamam konusunda çok iddialıyız. Anthony Quinn, Sertab Erener, Tosun Paşa, Kate Moss, Kral Abdullah, Florence Nightingale ve hatta Atatürk gelmiş buraya… Neredeyse 167 film çekilmiş. Böyle bir yerde restoran açmak büyük sorumluluk tabii. Beş yıldızlı otellerle çalışıyoruz. Çok özel insanlar geliyor. Servis kalitesi, tarzı, lezzetiyle çok özel bir şey yapmak istedim. Mekanın önüne geçsin istemedim. Dokuyu koruyarak, yazlık alanımızı kullanarak yaptık restoranı. Kışın şömine odamıza, iç tarafa geçeceğiz. Yazın 70 kişi, kışın 60 kişi. Fine-dining temalı bir restoranız, şef restoranıyız. Kuzu ve deniz ürünleri üstüne daha çok. Sarayda yenmiş menüler var burada. Biz bu topraklardan geçmeyen hiçbir şeyi buraya koymuyoruz. En leziz en sağlıklı yemeklerle var olmak istiyoruz.



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!' - Resim : 2



Soğuk mezeler göz alıcı. Keza salatalar. Ana yemekler de göz dolduruyor. Tek tek yemekleri konuşmaktansa, tümünün içinde olduğu bir tadımı öneriyorsun. Peki buraya gelen ne yemeli?



Tadım menümüze geçtik. Geliyorsunuz ve kendinizi şefimize bırakıyorsunuz. Muhteşem bir atmosferde muhteşem yemekler yiyorsunuz. Tiritli kebap ve kuzu tandır derim ille de öneri ver dersen.



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!' - Resim : 3



İçkiler de çok iddialı.



Kokteyl barımızda dünya çapında işler çıkıyor, öyle diyelim.



Şefinizle ilgili ne söylemek istersin?



Durukan Özgen şefimiz. tazemeze.com’un da sahibi. Alışverişi kendisi yapıp geliyor, işine mutfağına müthiş saygılı bir isim.



Hizmet sektöründe Avrupalılaşmaya doğru gidiyor Türkiye ama hala yeterli sayıda kaliteli mekan yok.



Çok zor çünkü. İyi bir restoran kurgulamak kolay değil. Meyhane de, restoran da, gece kulübü de işlettim. Burada çıtayı en yükseğe koydum. Dünyanın sayılı restoranlarından olmak için çıktık yola.



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!' - Resim : 4



Medyada da yer almaya başladı.



Kolaya kaçmıyoruz. Maliyetler yüksek, personel maliyetin yüksek, tabii kazancın ona göre kalıyor. Sevda işi bizimki. Gümüm sonunda çıkan şeyden çok memnunuz. Otellerden rezervasyonlar gelmeye başladı. Tarihi yarımada önceden turistik bir bölgeydi, şimdi Türkler de daha çok geliyor.



Turizm sektöründe uzun yıllara yayılan bir durumun var. Bir işletmeci ayakta kalması için neler yapmalı?



Ne iş yaparsan yap bir ruh yaratmak önemli. Ya da çok iyi bir danışmanlık alacaklar. Ne sunuyorsanız en iyisini sunun. Hiç kimse verdiği paranın karşılığını almamış hissetmesin. İşletmeci de mütevazı olacak. Bu sektör öyle bir sektör. Samimi olmak çok önemli.



Önümüzdeki günlerde yenilikler olacak mı? Bizi neler bekliyor?



Hamam Store’da çeşitli sanatçıların işlerini paylaşıyoruz. Yerel ürünlerimiz. Kahve dükkanı var yanında. Yeni yeni başlıyoruz, tarzını oturtma aşamasındayız. 12 Haziran’da açıldık, ama sanki uzun süredir varmış gibi bir duygumuz var. Gustosu yüksek, güzel kıyafetleri olan insanlar gelsin, romantik bir restoran bu, güzellikler yaşayalım istiyorum hep birlikte. Yıldönümleri, evlilik teklifleri için ideal bir yer. İstanbul’un dışında bir gün geçirmiş gibi olacaklar, bunu söylüyorum.



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!' - Resim : 5



Gustolar, gurmeler ne diyor? İlk izlenimler, ilk yorumlar nasıl?



Müge Akgün, Funda Karayel geldi şu ana kadar. Yemeklerimizi başarılı bulduğunu söyledi Müge Hanım, bir ay sonra tekrar ağırlayacağız kendisini. Funda Hanım çok beğendi. Günün sonunda yemekten anlayan insanların geleceği bir yer olacak burası. Yurtdışına da açılacak bu yer. Osmanlı ve Türk yemeği kültürünü anlatmak bizim derdimiz. Maddi kaygıdan uzağız, idealistiz, buna göre çalışıyoruz.



'Bu toprakların lezzet haritasından faydalandık!' - Resim : 6


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin