En çok satan yerli diziler hangileri?

Sina Koloğlu, en çok satılan 10 yerli diziyi yazdı.

Google Haberlere Abone ol
En çok satan yerli diziler hangileri?

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, yurt dışına en çok satış yapan yerli dizileri yazdı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



En çok satan 10 yerli dizi



Türk dizilerinin dünya satış listesinde ABD’den sonra ikinci olduğu biliniyor. Peki en çok satan 10 Türk dizisi hangisi? Bu konuda net bir bilgi olmadı. Prensario adlı TV sektörü üzerine profesyonel Latin Amerika dergisinin sitesinde, Türk dizileriyle ilgili geniş araştırma yazısı yer aldı. Kaynak, dizi pazarlama şirketlerinin 2018 yılı bilgileri... 35 projemiz, 44-149 ülke aralığında satılıyor. Bu oldukça yüksek bir rakam. En çok satan ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’, tam 149 ülkeye satışı yapılıyor. Listenin sonunda ‘Hayat Bazen Tatlıdır’ var. Bir sezon oynayan dizi, tam 44 ülkeye satış yapmış. Daha ne olsun!



Bizde tutmadı, satışta ilk 10’da!



Listede böyle ilginç bir durum var. ‘Fatmagül’ ün Suçu Ne?’, artık kendi çapında bir dünya fenomeni... İkinci sırada ‘Kara Para Aşk’  yer alıyor (142 ülke). Üçüncü sırada ‘20 Dakika’  var. (111 ülke). Bu dizi bizde epey sorun yaşadı. Yani beklenen olmadı. Ama yurt dışı pazarı öyle demiyor. Dördüncü sırada ‘Sıla’ (104 ülke) mevcut... ‘Ezel’, beşinci sırada 100 ülkeyle... Sonraki beş ise şöyle; ‘Unutulmazlar’ (89 ülke) ‘Muhteşem Yüzyıl’( 88 ülke), ‘Gönülçelen’ (88 ülke), ‘Asla Vazgeçmem’(83 ülke), ‘Gümüş’ ki bu yurt dışı satış hikayesinin dönüm noktası dizidir (80 ülke), ‘Kayıp’ (80) ülke. Bir dip not, söz konusu dizi de, bizde tutmadı ama yurt dışı satışında ilk 10 içinde.



Hangi kanalın projeleri sattı?



İlk 10 içinde kanallar arasında dağılım şöyle; Atv’nin dört dizisi, Kanal D ve Show TV’nin üç projesi ve Star TV’nin iki yapımı yer alıyor.



Sekiz yıl öncekiler çok satıyor



Dikkatimi çeken ilk 10 içinde bulunan ve dökümü 2018 yılında gerçekleşen listede, 2010 ve öncesi diziler revaçta... Dört yapım, 2005-2009 aralığında çekilmiş olanlar.. En yeni proje, 2015 yılına ait ‘Asla Vazgeçmem’...



Başrolde en çok kimler var?



En çok satan dizilerin oyuncuları kimler?

Tuba Büyüküstün’ün oynadığı üç dizi, en çok satanlar arasında...



Erkek oyuncular arasında ise Engin Akyürek’in başrol oynadığı iki dizi listeye girmiş. Tartışmasız bir ‘Ay Yapım’ tekeli var.

Tam dört dizisi en çok satanlar arasında...



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin