Gazetecilere katı kurallar, gizli reklamlar... Cannes'da 6. gün

12 gün sürecek 68'inci Cannes Film Festivali'nde son 6 güne girilirken şu ana kadar akıllarda kalan kırmızı halı üzerindeki gizli reklamlar ve halı meraklısı ünlüler oldu.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilere katı kurallar, gizli reklamlar... Cannes'da 6. gün

Dünyanın en prestijli sinema etkinliklerinden biri kabul edilen 12 günlük Cannes Film Festivali'nde 6 gün geride kaldı.



Festivalde şu ana kadar öne çıkanlar, kırmızı halıdaki gizli reklamlar, kırmızı halı meraklısı ünlüler ve gazetecilere uygulanan katı hiyerarşik sıralama oldu.



Altın Palmiye için yarışan filmlerin gala gösterimleri her seferinde büyük bir şova dönüşüyor. Gösterim öncesi kırmızı halıdan yürüyerek yüzlerce foto muhabirine poz veren ünlüler, giydikleri kıyafetleri ve taktıkları mücevherleriyle moda ve lüks tüketimini bir yandan yüceltirken, bir yandan da sektöre yön veriyor.



Kırmızı halı, milyonlarca avro değerindeki takılar ve her biri dünyaca ünlü tasarımcıların elinden çıkan elbiselerle gizli bir reklam sahasına dönüşüyor.



Kırmızı halıda sergilenen kıyafetler yılın trendini belirlerken moda sektörü tarafından da yakın mercek altına alınıyor.



Ünlü yıldızların saçları, makyajları hatta kullandıkları oje rengi bile bir anda kendi modasını oluşturarak Fransız rivierasından tüm dünyaya yayılıyor.



Festivalde dağıtılan dergilerde hangi ünlünün hangi mücevheri taktığı, hangi tasarımcının elbisesini taşıdığı yazılıyor. Özellikle lüks mücevher markalarının, yıldızlara, kendi tasarımlarını kırmızı halıda taşıması için yüklü miktarlarda ödeme yaptığı biliniyor.



Film festivalinin adeta bir moda şovuna dönüşmesi zaman zaman bazı oyuncuların tepkisine neden oluyor. Hintli oyuncu Shabana Azmi sosyal paylaşım hesabı Twitter'dan festivalin başlarında "Cannes'da sadece kıyafetler konuşuluyor. Bu bir film festivali beyler, moda şovu değil" ifadelerini kullanmıştı. 



Kırmızı halıda aşk geçidi



Kırmızı halıdaki ünlüler şüphesiz kıyafetleri ve taktıkları dışında yaptıkları mini şovlarla da gündem oluşturuyorlar.



Bu yılki festivalde Charlize Theron ve Sean Penn'in kırmızı halıdaki sürpriz şovu çok konuşulmuştu. Bir süredir beraber olan çift, Mad Mex filminin galası için kırmızı halıya ayrı ayrı gelmiş ve tam ortada sarılarak kameralara poz vermişti.



İngiliz şarkıcı Robbie Williams da kırmızı halıda Türk asıllı eşini öpmüştü. Williams, "Sea of Trees" filminin galasında, kırmızı halı üzerinde yüzlerce kameranın karşısında Türk asıllı eşi Ayda Field'ın yanağına öpücük kondurarak sarılmıştı. 



Kırmızı halının gediklileri



Ünlülerin birçoğu, festival boyunca her akşam en az 3 kez serilen kırmızı halından yalnızca bir kez geçmeyi tercih ediyor. 



Ancak aralarından bazıları da kırmızı halının büyüsünü daha çok yaşamaktan yana. AA foto muhabirini arşivine göre ilk 6 günde Çinli oyuncu Fan Bingbing 4 kez, ABD'li oyuncu Eva Longaria 3 kez, ABD'li oyuncu Julianne Moore, Avustralyalı oyuncu Naomi Watts, Amerikalı oyuncu Michelle Rodriguez, Rus model Elena Lenina, yine Rus model Natasha Poly ve Lübnan asıllı Meksikalı oyuncu Selma Hayek ise halıdan 2 kez geçen isimler arasında yer alıyor.



Şovun en önemli parçası foto muhabirleri



Lüks, ün ve ihtişamın kendini sonuna kadar hissettirdiği Cannes Film Festivali'nde şüphesiz en ağır yükü basın mensupları çekiyor. Dünyanın dört bir yanından 4 bin 500 gazetecinin akredite olduğu etkinliğin en önemli parçası ise kuşkusuz foto muhabirleri.



Kırmızı halıda ünlülere en yakın mesafede çalışan foto muhabirleri için özel bir akredite yöntemi kullanılıyor. Uzunluğu 60 metre olan kırmızı halıda toplam 198 foto muhabiri görev yapıyor.



Davetlilerin yanı sıra foto muhabirleri için de kıyafet zorunluluğu mevcut. Erkek foto muhabirler kösele ayakkabı giymek ve papyon takmak zorunda. Sayıları çok az olan kadın foto muhabirleri için ise siyah ütülü pantolon ve beyaz gömlek mecburiyeti var.



Yanında çeşitli lensler taşımak zorunda olan kırmızı halıda görev yapan bir foto muhabirinin tüm gün yanında gezdirdiği çantasının ağırlığı ise ortalama 15 kilo.



Festival boyunca günde en az 4-5 kez düzenlenen fotoğraf çekim düzeni, bir yana foto muhabiri gün de ortalama 15-16 saat çalışıyor ve bu sürede en az 2 bin 500 kare resim çekiyor. 



Festivali 10 yıldan az süredir izleyen foto muhabirlerine çaylak muamelesi yapılıyor. Burada usta sayılmanın şartı ise en az 30 yıldır Cannes'ı izlemek gerekiyor. Yalnızca 3 foto muhabiri festivali 30 yıldan fazla süredir takip ediyor. Türkiye'den festivali kırmızı halıda izleyen tek kurum ise Anadolu Ajansı.



Cannes'a özel helikopter taksi



Taksi ve lüks araç kiralama uygulaması Uber bu yıl festival için yenir bir uygulama başlatarak Cannes'a en yakın uluslararası havalimanı Nice'den Cannes'a doğrudan helikopter hizmeti verilmeye başlandı. 



Özçekim yasağına uyan yok



Başta Amerikalı oyuncu Eva Longoria, Hindistanlı oyuncu Aishwarya Rai, Meksikalı oyuncu Selma Hayek ve Paris Hilton başta olmak üzere birçok ünlü kırmızı halıda cep telefonlarıyla özçekim yasağını deldi. 



19 film Altın Palmiye için yarışıyor



Altın Palmiye için ana temada 19 filmin yarışacağı Cannes da bu yıl farklı kategorilerde Türkiye'den 2 yönetmen yer alıyor. Ziya Demirel kısa metraj dalında "Salı" ile Deniz Gamze Ergüven ise "Yönetmenlerin 15 Günü" adlı paralel seçkide Fransız yapımı "Mustang" isimli filmiyle festivalde ödül arıyor.



Bu yıl Altın Palmiye'ye aday olan filmler ve yönetmenleri ise şöyle sıralanıyor:



"Sicario : Denis Villeneuve, The Sea of Trees : Gus Van Sant, Louder Than Bombs : Joachim Trier, Youth : Paolo Sorrentino, Saul Fia : Laszlo Nemes, Mia Madre : Nanni Moretti, Mon Roi : Maiwenn, The Lobster : Yorgos Lanthimos, Macbeth : Justin Kurzel, Umimachi Diary : Hirokazu Kore-Eda, Shan He Gu Ren : Jia Zhang-Ke, Nie Yinniang : Hou Hsiao Hsien, Carol : Todd Haynes, Il Racconto Dei Racconti : Matteo Garrone, Margurite et Julien : Valerie Donzelli, La Loi du Marche : Stephane Brize, Dheepan : Jacques Audiard."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin