İç Güvenlik Paketi yasalaştı, sosyal medya karıştı!

'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen kanun tasarısının kabul edilmesi sosyal medyada nasıl yorumlandı?

Google Haberlere Abone ol
İç Güvenlik Paketi yasalaştı, sosyal medya karıştı!

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.  



Tasarı, Komisyon'a çekilen 63 maddenin metinden çıkarılmasıyla, 69 madde olarak yasalaştı. Yasaya göre, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.



AA'nın haberine göre polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek. Polis sadece, 'müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde' evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.



Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.



Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.



İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşması, sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Tanınmış isimler, İç Güvenlik Yasası'nı şu tweet'leriyle yorumladı:



Pelin Batu: Sabaha karşı İç Güvenlik Yasası ile Faşizme geçtik. Demokrasi bitti! #birazcesaret



Nedim Saban: Dünya Tiyatro Günü ama karanlık  bir gün! İç güvenlik paketi kabul edilmiş, yıllar önce seçimler de bugün yapılmıştı. Maskemiz ağlıyor



Hakan Şükür: Adına İç Güvenlik Yasası mı dersiniz,istibdat başlangıcı mı, muhaberat devleti mi bilmem artık bireysel özgürlüğünüzü hükümet elinizden aldı. Meclis'te kabul edilen İç Güvenlik yasası ile polis sizi savcısız, mahkeme kararsız alıp götürebiliyor. Nereye mi? Artık insafına kalmış!



Ufuk Şanlı: İç Güvenlik Paketi yasalaştı. Ülke içinde muhalifleri izleme, dinleme ve kafaya göre tutuklamanın altyapısı kuruldu. Hadi geçmiş olsun...



Sevinç Eratalay: Günaydın! İç güvenlik paketi gecti degil mi? Sabah sabah keyfinizi kaçırmak istemem.de, Secim de ne ayol.. 



Ayça Söylemez: Sabah 08:30 itibariyle Taksim meydanında T-32 ve üç polis aracı. İç güvenlik had safhada.



Sezgin Tanrıkulu: TBMM'de faşişt içgüvenlik yasasının kabulünden sonra AKP tarafından RTE'ye istihbarat toplama ve örtülük ödenek için yasa teklifi verildi.



İkrar Sarısülük: Her an öldürülebilirsiniz çünkü artık kapı gibi #İçGüvenlik yasamız var..



Hakan Demir: İç güvenlik yasası meclisten geçmiş. Darbe için en müsait zamanın sabaha karşı olduğunu da Kenan Evren'den öğrendiler zaar.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin