"İki büyük sorunumuz var" Basın Konseyi görevi devraldı!

Basın Konseyi GÖP dönem sözcülüğünü devraldı.

Google Haberlere Abone ol
"İki büyük sorunumuz var" Basın Konseyi görevi devraldı!

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) dönem sözcülüğünü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto’dan devraldı.

 

94 basın örgütünün oluşturduğu GÖP’ün devir töreninde konuşan, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve TGC Başkanı Turgay Olcayto,  GÖP’ün önemine dikkat çekerek, basın ve ifade özgürlüğü için dikkatle çalışmaya devam edeceklerini söylediler.

 

Kurulacak olan yeni hükümetten beklentilerin de sıralandığı toplantıda söz alan GÖP dönem sözcüsü ve Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Gazetecilerin sorunlarını, bulunduğumuz her platformda defalarca anlattık. Yılmadan, bıkmadan anlatmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.  



Türenç, şöyle devam etti:

 

"Ancak iki büyük sorunumuz var:

 

 1-Yargı Bağımsızlığı

2 –Basın Özgürlüğü…

 

Basın Özgürlüğü açısından çok sıkıntı içerisindeyiz. Eleştirel ruhun yok edilmesi medyayı bitiriyor. Bu da Sansür ve otosansürü beraberinde getiriyor.

 

Eleştiri kapsamı genişletilmeyince, normalleşmemiz mümkün değildir. Gazeteler önemli bir filtre görevi üstlenmelidir. Gazetelerdeki özgür habercilik ve eleştirel bakış anlayışıyla ancak doğrulara ulaşabiliriz. Gazeteler, bizim yani insanoğlunun günlük ibadeti gibidir. Okuruz, öğreniriz ve analizini özgürce yaparız. Böylece halk, özgür iradesiyle pozisyon alır.



Yalanlarla, yolsuzluk iddiaları ile ilgili gerçeği ortaya çıkarmaktaki görev basınındır. Yaşadığım süreçte basın bu görevini yapamaz duruma gelmiştir. Basının görev yapması, halkın haber alma hakkı engelleniyor. Sendikal düzen yok edildi. Haklar alınamıyor.



Bunun sonucunda ortaya çıkan tablo; yüzlerce işsiz gazeteci ve içeriye tıkılan, tıktırılan gazeteciler… Basın Konseyi olarak; Basın Meslek İlkeleri’nin yaşaması için uğraşıyoruz.



Özetle; Görev alanımız daraltıldı. Klişe haberciliğin egemen olduğu, düşünce ve araştırma içeren haberciliğin, dündeki gazete sayfalarında kaldığını görüyoruz. Yasaklarla, sansürlerle hiçbir yere varılamayacağı ortada. Direnmeye, doğruyu bulmaya ve siyasilere bunu anlatmaya çabalıyoruz. İyi gazetecilik sümen altına itildi. 40 yıldır böylesini görmedik. ”

 

IPI Başkanı Kadri Gürsel de, “Olası bir AKP ile kurulacak koalisyon hükümetinde, Maliye ve Adalet Bakanlığı’nın AKP elinden alınmasını, bunun sonucunda patronların maliye kıskacından kurtulacağı ve gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içeri alınamayacağını.” belirtti. ÇGD Genel Başkanı Abakay ise; “Basına, mesleğe düşman olan bir hükümetle karşı karşıyayız” dedi.



Disk Basın İş Sendikası Başkanı Faruk Eren de, İlgili yasaların yeniden düzenlenmesini istedi.

TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise; TMSF’nin, AKP tarafından Maliye Bakanlığı’ndan alınıp Başbakanlık’a verildiğine dikkat çekti.

 

CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın da katıldığı  devir töreninde, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in GÖP Dönem sözcülüğü nedeniyle tebrik edilmesiyle sona erdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin