İran'dan Rus Telegram şirketine kısıtlama

İran'dan ülke içinde faaliyet gösteren yabancı mesajlaşma şirketlerine yönelik yeni uygulama...

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Rus Telegram şirketine kısıtlama

İran, ülke içinde faaliyet gösteren tüm yabancı mesajlaşma şirketlerini İran'da faaliyetlerini sürdürmeleri için sunucularını İran'a taşımalarını zorunlu kıldı.



Kararın, büyük ölçüde İran'da 20 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan Rus mobil mesajlaşma uygulaması Telegram'ı etkileyeceğini değerlendiriliyor.



Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplanan Siber Alan Yüksek Konseyi, yabancı mesajlaşma ağlarından İran vatandaşlarıyla ilgili tüm bilgi ve verileri İran içinde saklanmasını istedi. 



Buna göre İran'da çalışmalarını devam etmek isteyen yabancı tüm mesajlaşma ağları bir yıl içinde sunucularını İran'a taşımakla yükümlü kılındı.



Tahran yönetimi ayrıca söz konusu bir yıl içinde yerel mesajlaşma ağlarının yabancı rakipleriyle rekabet etmesini kolaylaştıracak amacıyla teşvik ve destekleyici şartlar oluşturacağını açıkladı.



İran'da son aylarda en yaygın anlık mesajlaşma ağı olarak Rus Telegram uygulaması kullanılıyor. Tahran yönetiminin aldığı kararda Telegram'ın ismi zikredilmese de kararın ağırlıklı olarak bu şirketle ilgili olduğu yorumlanıyor. Telegram'ın karara uyup uymayacağı ise şimdiden ülkede büyük bir tartışma konusu olmuş. (DHA)

 


Etiketler iran
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin