Metin Akpınar Zeki Alasya'yı, Ahmet Ümit Yaşar Kemal'i yazdı

Altbaşlığı 'Sansürsüz Kültür-Sanat Yıllığı' olan Can Almanak 2015 çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Metin Akpınar Zeki Alasya'yı, Ahmet Ümit Yaşar Kemal'i yazdı

Türkiye’de yaşanan ya da doğrudan Türkiye’yi etkileyen kültür-sanat gelişmelerine yer veren Can Almanak 2015 kitabı raflarda yerini aldı.



Can Yayınları’ndan çıkan almanak bir Yekta Kopan projesi. Kitabın yayın ekibinde Zeynep Miraç, Sibel Oral ve Emre Taylan var. Fotoğraf editörü ise Muhsin Akgün.



Arka kapak yazısında; “Can Almanak 2015, vazgeçmemek, teslim olmamak için hazırlandı. İnsanın kültüre, sanata ilişkin emeklerinin bu gürültüde duyulmaz bir sese, kaosun içindeki bir başka gürültüye dönüşmesine izin vermemek için. Sanatın sesi hafızamızdan silinmesin” deniyor.



İLK DEFA YAYINLANAN FOTOĞRAFLAR



Metin Akpınar Zeki Alasya'yı, Ahmet Ümit Yaşar Kemal'i yazdı
Kitapta bu yıl aramızdan ayrılan Müzeyyen Senar, Fikret Şeneş, Yaşar Kemal, Erol Büyükburç, Kayahan, Zeki Alasya, Bedri Koraman, Behiye Aksoy, Fikret Otyam, Tomris İncer, Levent Kırca, Memduh Ün, Çetin Altan, Gülten Akın gibi kültür-sanatın önemli isimleri anılıyor.



Ahmet Ümit, Yaşar Kemal için yazdı: Ezik durma, sesin gür çıksın



(...) Onunla yüz yüze karşılaşmam, bundan 10 küsur yıl önce kalabalık bir toplantıda olmuştu. Beni görünce, o gümrah kahkahalarından birini attı. “N’aber Antepli?” diye sordu. “İyidir Abi” dedim terbiyeli bir tavırla. “Öyle ezik durma lan” dedi. “Sesin gür çıksın, dik dur. Nasıl olsa ihtiyarladıkça hayat seni eğecek.”



Metin Akpınar, Zeki Alasya için yazdı: Bir daha eşine rastlanmaz



Yârin yanağından gayrı her şeyimiz ortaktı. Sen-ben yoktu, bizdik. Bugün lafını yeni yeni konuşmaya başladığımız empati kültürü o gün bizde vardı. 1962’den son güne kadar birbirimize ses tonumuzu açmamışızdır. Zeki Alasya’nın kaybı ne demektir, çok sevdiği dizelerle anlatayım: “Gidiyor, rastgelmez bir daha tarih eşine; / Gidiyor on yedi milyon kişi takmış peşine!” Zeki Alasya’nın kaybı budur. Böyle bir adam gitti, böyle bir adam kayboldu. Bir daha eşine rastlanmaz.



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin