'Reklamverenler kısa vadeye odaklanıyor'

İletişim sektörüyle ilgili umut veren açıklamalar...

Google Haberlere Abone ol
'Reklamverenler kısa vadeye odaklanıyor'

Reklam ve pazarlama dünyasının global ve lokal liderleri WPP CEO’su Sir Martin Sorrell ve Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, reklam yatırımının devam edeceğini açıklayarak beklentilerini sıraladı.



Sorrell: WPP olarak bu yıl Türkiye’de büyüme bekliyoruz.

Sorrell: Türkiye’deki pazar payımız yaklaşık %31. En yakın uluslararası veya lokal rakibimizin yaklaşık iki katı.

Sorrell: Bana şimdi, işinizi yarın 2 katı büyütecek misiniz diye sorarsanız, cevabım evet olur. Ama pratik gerçek şu ki; pazarda 150 milyon dolar geliri olan ve bizim de satın alabileceğimiz bir iş bulma olasılığımız pek güçlü değil. Dolayısıyla yönelimlerimiz daha küçük boyutlarda olacak. Ama bu kötü bir şey değil. İyi şeyler küçük paketlerde gelir, annem böyle söylerdi eskiden. Özetle, satın almalarımız devam edecek ve muhtemelen kısa süre içinde bir haber daha duyacaksınız.

Pura: 2016 genelinde önemli olumsuzluklar beklemiyoruz

Pura: Türkiye’de potansiyel var. Bu potansiyeli bir şekilde kullanmanız gerek. Nasıl kullanacaksınız? Yumruk atarak kullanamazsınız. El sıkışarak değerlendireceksiniz.

Pura: Zaten reklam yatırımlarının şu anki yeri, hak ettiği yer değil. O yüzden aslında ’ten aşağı büyüme olmaması gerekir ama biz yine de -11 diyoruz.



Campaign Türkiye’ye konuşan iki lider, her şeye rağmen Türkiye’de büyümeye devam edeceklerini söylerken Sorrell, “Türkiye’de yatırımlarımızı stratejik adımlarla sürdüreceğiz. Küçük ölçekli satın almalar planlıyoruz” ifadesini kullandı.



WPP’nin bu yıl Türkiye’de büyüme beklediğini dile getiren Sorrell, “Çoğu insan bizim finansal bir stratejimiz olduğunu düşünür ama bence bu konuda haklı değiller. Açık şekilde ifade ettiğimiz, anlaşılan ve uyguladığımız bir stratejimiz var ki o da şu anda tüm müşterilerimize fayda sağlamak için insanların bir araya gelip çalıştığı yataylık (horizontality) stratejisi” diyor.



Büyüyen pazarlara önem veriyoruz



Büyüyen pazarlara önem verdiklerini söyleyen Sorrell, “Bir diğer konu, hızlı büyüyen pazarlara verdiğimiz önem; Türkiye de bunlardan biri. Gelecek 11 ve BRIC ülkeleri de var. Büyümeyi sağlayan bir önemli konu da tabii ki dijital; şu anda işimizin %40’ını kapsıyor, Türkiye’de muhtemelen %20 civarlarında.



Son olarak da data var. Kantar varlığımızla ve medya ölçümüyle işimizin önemli bir kısmını oluşturuyor, Türkiye’de de öyle” dedi.



Reklamverenler kısa vadeye odaklanıyor



WPP’nin kurucusu reklamverenlerin kısa vadeli hedeflere odaklandığını dile getirirken, “Dünyada genel bir düşük büyüme, az da olsa enflasyon var; Türkiye’de daha yüksek… Bu da reklamverenlerin daha çok maliyete odaklanmalarına yol açıyor. Bir taraftan sıfır tabanlı bütçeleme var. Diğer taraftan aktivist yatırımcılar şirketleri kısa vadeli düşünmeye teşvik ediyor” yorumunu yaptı.



Olimpiyatlar reklamcılığı hareketlendirecek



Sorrell, 2016’daki üç önemli etkinliğe dikkat çekerek, “Reklamcılığa bakarsak Rio’daki Olimpiyat Oyunları nedeniyle hareket kazanacak. Bu çok güzel bir etkinlik olacak. Ardından Avrupa Futbol Şampiyonası var. Son olarak önemli konulardan bir tanesi de ABD’deki başkanlık seçimi olacak. Sonuçta reklamcılık büyük ihtimalle %4 ya da 4.5’luk bir büyüme yaşayacak. Yani GSYİH’den hatta nominal GSYİH’den biraz daha iyi. Türkiye, BRIC ve Gelecek 11 gibi hızlı büyüyen pazarlarda reklamcılık GSYİH rakamları ile orantılı olarak büyüyecek. Gelişmiş pazarlarda bu oranın GSYİH’nin biraz altında kalma ihtimali var. Sonuçta bu ikisi birbirini dengeleyerek reklam yatırımları GSYİH’ye ek olarak, bahsettiğim 3 önemli etkinlik sayesinde %1 büyüyecek” ifadesini kullandı.



Türkiye’de pazar payımız %31



Türkiye pazarını da konuşan Sorrell, , “Para birimi burada tabii ki bir rol oynuyor; TL’nin güçlü ya da düşük olması önemli. Ama bu yıl gelirlerimizin burada oranında büyümesini bekliyorum, 150 milyon dolara yaklaşırız. Türkiye’deki pazar payımız yaklaşık %31. En yakın uluslararası veya lokal rakibimizin yaklaşık iki katı…” dedi.



Türkiye’de satın alma planımız var



Ajansın Türkiye’de satın alma planı olduğunu söyleyen Sorrell, “Türkiye geçen sene GSYİH olarak %3, bu yıl insanların söylediklerine göre %4 büyüdü. Medya pazarında da enflasyon var. Geçtiğimiz yılın benzer aksiyonlarını göz önüne alarak ve satın almaları çıkartırsak bu yıl Türkiye’de büyümeliyiz. İstanbul’da 1500 çalışanımız var. Bana şimdi, işinizi yarın 2 katı büyütecek misiniz diye sorarsanız, cevabım evet olur. Ama pratik gerçek şu ki; pazarda 150 milyon dolar geliri olan ve bizim de satın alabileceğimiz bir iş bulma olasılığımız pek güçlü değil. Dolayısıyla yönelimlerimiz daha küçük boyutlarda olacak. Ama bu kötü bir şey değil. İyi şeyler küçük paketlerde gelir, annem böyle söylerdi eskiden. Özetle, satın almalarımız devam edecek ve muhtemelen kısa süre içinde bir haber daha duyacaksınız. Ama birincisi çok stratejik ilerliyoruz, ikincisi küçük ölçeklerde…” diyerek planlarını anlattı.



Reklam yatırımlarının en az büyümesini bekliyoruz



Mart ayında Reklamverenler Derneği’nin dördüncü kez başkanı seçilen Ahmet Pura, reklam sektörünün geleceğine dair açıklamalarda bulundu. Campaign Türkiye’nin Nisan sayısında konuşan Pura, “Ülkemiz koşullarına baktığımız zaman 7 milyar TL reklam yatırımının çok cılız olduğunu düşünüyorum. Neye göre? İtalya’ya bakınız, yapı itibarıyla çok fazla fark yok. Nüfus 59 milyon, dijitalin payı %25, bizde %24. Ama orada reklam yatırımları 8 milyar dolar. O anlamda benim bahsettiğim, 7 milyar TL’yi 3 misline çıkarmak bir hayal olmamalı. Bu bir hedef olmalı. Bir anda olur mu bilemem ama olmaması için hiçbir neden yok” dedi.



Türkiye’nin potansiyeli olduğunu dile getiren Pura, “Türkiye’de potansiyel var. Bu potansiyeli bir şekilde kullanmanız gerek. Nasıl kullanacaksınız? Yumruk atarak kullanamazsınız. El sıkışarak değerlendireceksiniz. Herkes, her mecra kendi bahçesinde kendi savaşını sürdürürse bu birlik olmayacağı için sadece günü kurtarmak olur. Günü kurtardığınız zaman da yarınlara yönelik herhangi bir projeksiyonunuz olmayacak demektir. Bu nedenle bütün mecralar ve onların örgütleri bir araya gelsinler, bir platform veya bir federasyon kursunlar istiyoruz. Sektörü nasıl geliştiririz, sektörün etik değerlerini nasıl oluştururuz, daha da önemlisi hem mevcut tüketiciye hem de potansiyel tüketiciye nasıl güven veririz ve şeffaf hareket edebiliriz ve bu pazarı 7 milyar dolara getiririz? Ben bu konuyu mümkün görüyorum. Oturup konuştuğumuz, birbirimizi anladığımız, el sıkıştığımız zaman çok önemli gelişmeler olacağından eminim. Bu gelişmeler, sektörün bütün kesimlerini olumlu etkileyecek” yorumunu yaptı.



büyüme bekliyoruz



Son genel kurul sırasındaki görüşmelerini de aktaran Ahmet Pura, “Edindiğim izlenime göre reklamverenler reklamların kesilmesi yönünde bir plan yapmıyor. 2016 senesi için en az -11’lik büyüme bekliyoruz; elbette kontrol dışı olumsuzluklar olmazsa… Zaten reklam yatırımlarının şu anki yeri, hak ettiği yer değil. O yüzden aslında ’ten aşağı büyüme olmaması gerekir ama biz yine de -11 diyoruz” ifadesini kullandı.



Önemli olumsuzluk beklemiyoruz



2016 genelinde olumsuz bir tablo beklemediklerini de dile getiren Pura, “Ekonomik ya da ekonomi dışı üzüntülerin olduğu dönemlerde, çok kısa süreli gitgeller, med cezirler olabilir. Ama bunlar geldiği gibi gider. Biz sonuç itibarıyla önemli olumsuzluklar beklemiyoruz. Mesela, 2015 Temmuz ve Ağustos aylarında gidişattan ürkülüyordu. Ama sonuç ortada. 2015 sonu itibariyle %7 büyüme var” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin