'Sedat Simavi Ödülleri' sahiplerini buldu

TGC Sedat Simavi Ödülleri, törenle sahiplerine verildi.

Google Haberlere Abone ol
'Sedat Simavi Ödülleri' sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 39 yıldan bu yana gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanları olmak üzere 9 dalda sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerine verildi.



500 DAVETLİ KATILDI



The Marmara  (Taksim)  Oteli’nde gerçekleştirilen törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş,  Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver,  Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak,  Göksel Göksu, Kamil Masaracı,  İhsan Yılmaz, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten,  TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı,  Bursa Temsilcisi Ali Kenan Sertalp,  Siirt Temsilcisi Cumhur Kılıçcı, Bolu Temsilcisi H.Hüseyin Aykan, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever,  Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç,  Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Sekreteri Engin Köklüçınar,  Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş,  Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin,  Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci,  Türk Tabipleri Birliği Başkanı (TTB) önceki Başkanlarından Prof. Dr. Özdemir Aktan, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Uluslararası Sınır  Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu,  gazeteciler Halit Kıvanç, Namık Koçak, Emre Kongar, Sedat Simavi ailesinden Belma Simavi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.



ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER ANILDI



Ana sponsorluğunu Polisan AŞ ve Nef; destek sponsorluğunu ise Burgan Bank, Telesure Sigorta//koalay.comve Daikin üstlendiği törenin sunuculuğunu Gökmen Karadağ üstlendi.  Tören; Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, merhum Sedat Simavi, yitirilen ustalar, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.



BAŞKAN OLCAYTO:  SEDAT SİMAVİ’Yİ SEVGİ, SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ



Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı.



Başkan Olcayto, şunları söyledi:



“Sedat Simavi basın topluluğumuz için çok özel bir isimdir. Gazeteci, dergici, karikatürist hep inançlı bir demokrat oldu. En zor dönemlerde hem saraya hem işgal güçlerine kafa tutmayı bilmiş geniş kültürüyle ve çalışmalarıyla halk kitlelerini, kadınları, çocukları öne çıkarmayı görev edinmiştir. Ölümünün 62. yılında onu bir kez daha özlemle, saygıyla ve sevgiyle anıyoruz. Kurucumuz, ustamız Sedat Simavi’nin bize miras bıraktığı,  meslektaşlarımıza rehber olan şu sözlerini sizlere anımsatmadan geçemeyeceğim. ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma’ Bu gerçekten bizim Cemiyet'in kuruluşundan beri düsturumuz oldu. Yüreği gazetecilik sevgisiyle dolu, umuyorum genç gazeteci arkadaşlarımız da bu rehber doğrultusunda çalışmalarını sürdürecekler."



GAZETECİLER KENDİLERİNE BİÇİLEN YENİ BİR KALIBA KONULMAK İSTENİYOR



Türkiye belki de Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinin birinden geçiyor. İç ve dış politikada ülke halkını tedirgin eden birbirini izleyen olaylar, gelecek için endişeye sürükleyen sorunlar her gün biraz daha büyüyor. Bu çerçevede özellikle halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı için sahada, masa başında uğraş veren gazeteciler kendilerine biçilen yeni bir kalıba konulmak isteniyor. Çağdaş demokrasilerde iktidarı denetleme görevi üstlenen gazeteciler ne yazık ki ülkemizde yazdıkları, çizdikleri ve söyledikleri yüzünden cezaevlerini boyluyorlar.”



6 AYDA NELER YAŞANDI?



Başkan Olcayto konuşmasında 7 Haziran’dan bu yana gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları ise şöyle sıraladı:



1-  Aralarında Erdem Gül, Can Dündar’ında bulunduğu 30 dolayında gazeteci şu anda cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. Haklarında soruşturma yürütülen pek çok gazetecinin dosyası da savcılıkların önünde. Kısaca diyebiliriz ki artık gazetecilerin ikinci adresi adliye koridorları…



2-   Son 3 ayda ana akım medyadan yüzlerce meslektaşımız işten çıkarılmış çalışma hakları ortadan kaldırılmıştır.



3-     İpek grubuna yapılan mali baskınlar sonucunda şirketin medya grubu kayyuma devredilmiş bir çırpıda 81 çalışanın işlerine son verilmiştir.



4-   Birgün, Evrensel, Özgür Gündem gibi sosyalist basına tehditler yapılmış ( ki bu tehditlerin bazılarının iktidar yetkililerinden gelmesi düşündürücüdür.)



5- Hürriyet Gazetesi görünürde polis korumasında olduğu halde aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu AKP’liler tarafından basılmış, kapıları kırılmış içeri girme teşebbüsünde bulunulmuştur.



6- Güneydoğu’da gazeteciler üzerindeki baskı alabildiğine arttırılmış çoğu güneydoğu ağırlıklı haber portallarına erişim yetkili organlar tarafından engellenmiştir.



7- Yine Güneydoğu’da gazetecinin başına silah dayayan polisler, gazeteciyi gözaltına alırken ellerine ters kelepçe vuran görevliler adeta toplumda gazeteci düşmanlığının belirginleşmesinde önemli örnek oluşturmuşlardır.



8-  Basında gerek mahkeme kararlarıyla gerek tehditlerle haber karartma, kamuoyundan haber saklama, haber yasaklama, akreditasyon giderek gelenekselleşmeye başlamıştır.



9- Gazeteciler hızla bölünmeye itilmiş iktidar yanlısı gazeteciler bağımsız bağlantısız kalmaya çalışan meslektaşlarını alenen tehdit etmeye, kimi gruplara hedef göstermeye başlamışlardır.



10- Üyemiz Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’da yazılarında sırf düşünceyi ifade özgürlüğünü kullandığı için evinin önünde darp edilip kimi çevrelerce tehdit edilmiştir.



Bütün bunlara bakıldığında ülkede çok sesli değil tek sesli bir toplum istendiği izlenimini ediniyoruz. Dolayısıyla iktidarın da kendisine tek sesli bir medya yaratma çabası içinde olduğunu üzüntüyle gözlüyoruz.”



Konuşmaların ardından Sedat Simavi Ödülleri törenine geçildi



NİLÜFER DEMİR: DHA EKİBİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM



Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi.



Doğan Haber Ajansı Muhabiri Nilüfer Demir, “Dünyayı Sarsan Fotoğraf – Aylan Kurdi Bebek”  haber fotoğrafları ile gazetecilik ödülüne değer görüldü. Demir, ödülü TGC Önceki Başkanı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç’in elinden aldı. Demir, duygularını şu sözlerle dile getirdi:



“Bu fotoğraf bu kadar ses getirebildiyse, arkamdaki kurumumun desteği sayesinde olmuştur. Bu ekip işiydi. Oraya gidip çekmenin dışında yayına kadar olan süreçte büyük bir ekipti. Doğan grubuna, DHA’ya bu desteğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sizlere de ödül için çok teşekkür ediyorum.”



ARDA AKIN: ÖDÜLÜ CEZAEVİNDEKİ MESLEKTAŞLARIM ADINA ALIYORUM



Arda Akın, Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Bombadan 2 Gün Önce” başlıklı haberi nedeniyle gazetecilik kategorisinde övgüye değer görüldü. TGC Genel Saymanı Gülseren "Ergezer Güver, Arda Akın’a ödülünü takdim etti. Akın, “Cezaevinde yatan bütün meslektaşlarıma ödülü armağan ediyorum” dedi.



ULAŞ CAN:  TUTUKLU GAZETECİLERE İTHAF EDİYORUM



Radyo ödülü Seçici Kurulu, Yön Radyo’da yayınlanan “Yüreğinde Anadolu’nun Ezgisi, Sesinde Dağların Yankısı: Ruhi Su” adlı programıyla Ulaş Can’ı ödüle değer gördü. Can ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu’nun elinden aldı. Can, Ruhİ Su hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Can, sözlerini şöyle sürdürdü:



 “Ruhi Su, Anadolu insanıdır. Bu memlekette yaşanan katliamları, mahpusları en iyi anlatan isimlerin başında gelir. Bugün de öyle zorlu günleri yaşıyoruz.  Bu ödülü başta Erdem Gül ve Can Dündar olmak üzere tutuklu gazetecilere ithaf ediyorum.”



İSMAİL KAYHAN: YURT DIŞINDA YAYIN YAPANLAR SİZLERİN BİR PARÇASI



İsmail Kayhan SBS (Avustralya) Radyosu Türkçe Programında ve TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan “Gelibolu: İki Yüzbaşının 100 Yıl Sonra Ortaya Çıkan Öyküsü” adlı radyo programı nedeniyle radyo kategorisinde övgüye değer görüldü. İsmail Kayhan’a ödülünü Sedat Simavi ailesinden Belma Simavi takdim etti. Kayhan, teşekkür ederek “Bu ödül yurt dışında yayın yapan kuruluşların, sizlerin bir parçası olduğu anlamına geliyor” dedi.



MÜLTECİLERİN UMUDA KAÇIŞ ÖYKÜSÜNÜ ANLATTILAR



Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ile Mustafa Kemal Kiruk, Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan “Mültecilerin Umuda Kaçış Öyküsü” adlı televizyon haber programıyla televizyon kategorisinde ödüle değer görüldü. Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ile Mustafa Kemal Kiruk ödüllerini TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in elinden aldılar. Gülçin Hacıevliyagil Ayçe, Mustafa Kemal Kiruk, programı yaparken yaşadıklarını anlattılar. Güven İslamoğlu, CNN Türk Televizyonu’nda yayınlanan “Yeşil Doğa: Yeşil Yol” adlı televizyon belgeseli nedeniyle televizyon kategorisinde övgüye değer gördü. Güven İslamoğlu ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun elinden aldı.



LATİF DEMİRCİ:  MESLEK HAYATIMIN 40. YILINI SEDAT SİMAVİ ÖDÜLÜYLE KAPATTIM



Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan karikatürlerinden oluşan “Eyyy Siyaset” adlı karikatür albümü ile karikatür dalında ödüle değer görüldü. Latif Demirci’ye ödülünü Karikatür Seçici Kurul Başkanı karikatürist Piyale Madra takdim etti. Latif Demirci, “2015 yılı meslek hayatımın 40. yılı. 40 yılı Sedat Simavi ödülüyle kapatmak benim için bir onur oldu” dedi.



NİLÜFER KUYAŞ: SEDAT SİMAVİ ÖDÜLÜ DEMOKRASİDE BİR ZİRVE



Nilüfer Kuyaş, “Karasevda Kitabı” adlı deneme kitabıyla edebiyat ödülünü kazandı. Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, Nilüfer Kuyaş’a ödülünü takdim etti.  Nilüfer Kuyaş, şöyle konuştu: “Kendimi Oscar almış gibi hissettim. Hayatını gazeteciliğe vermiş bir kişinin adını taşıyan bir ödülü almanın benim için ne kadar büyük bir onur olduğunu tahmin edersiniz. Sedat Simavi ödülü yayıncılık ve demokraside bir zirve.”



DOÇ. DR. MURAT SOMER: ÜLKEMDE HERKESİN EŞİT HAKLARDAN YARARLANMASINI İSTİYORUM



Doç. Dr. Murat Somer, “Milada Dönüş: Ulus-Devletten Devlet- Ulusa Türk ve Kürt Meselesinin Üç İkilemi” adlı eseriyle sosyal bilimler ödülüne değer görüldü. Doç. Dr. Murat Somer’e ödülünü Sosyal Bilimler Seçili Kurul Başkanı Dr. Emre Kongar verdi.



DOÇ. DR. ZÜBEYİR ÇINKIR: MATEMATİK ALANINDA ARAŞTIRMA MERKEZLERİ AÇILMALI



Fen Bilimler ödülünü bu yıl “Polarize Metrik Çizge Değişmezlerinin Ayrık Laplas Matrisi Kullanılarak Hesaplanması” adlı eseriyle Doç. Dr. Zübeyir Çınkır kazandı. Çınkır ödülünü Fen Bilimleri Seçici Kurul Başkanı Yücel Yılmaz’ın elinden aldı. Çınkır duygularını şu sözlerle dile getirdi: 



“Bilim insanlarının kendilerine güvenerek kendi alanlarındaki en önemli problemler hakkında çalışmalılar. Uzun vadeli çalışmalarına devam ettiklerinde daha nitelikli çalışmalar çıkıyor. Akademik çalışmalarda başarılı olmanın anahtarı sabırlı olmak, hedefe odaklı çalışmaktır.”



Seçici Kurul Prof. Dr. Özgür Barış Akan’ı “Förster Rezonans Enerji Transferi (FRET) Temelli Nano Moleküler Haberleşme Kanalının Fiziksel Modeli ve Analizi” adlı eseri nedeniyle fen bilimleri kategorisinde övgüye değer gördü. Akan yerine ödülü Murat Kuşçu TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı’nın elinden aldı. 



NESLİHAN DEMİR GÜLER: ÖDÜLÜ TÜRK KADINLARINA İTHAF EDİYORUM



Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı“2015 Denizbank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi” ve “FIBB Dünya Kulüpler Şampiyonu” olması nedeni ile spor dalında ödüle değer görüldü. Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı Adına Takım Kaptanı Neslihan Demir Güler ve takım ödülü aldı. Ödülü TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan takdim etti. Güler, şunları söyledi: “Kulübümüzün kuruluşun gelecek sene 50. Yılı. Ödülümüzü, fırsat verildiği zaman Türk kadının neler başardığını göstermek adına Türk kadınına ithaf ediyoruz.”



Taha Akgül’ü “Dünya Erkekler Serbest Güreş (125 kg) Şampiyonu” ve “Avrupa Oyunları Şampiyonu” olması nedeniyle övgüye değer görüldü. Kampta olduğu için törene katılamayan Taha Akgül yerine ödülü Türkiye Güreş Federasyonu Grekoromen Güreş Amilli Takım Koordinatörü Ata Karataş aldı. Karataş’a ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz verdi.



SPONSORLARA TEŞEKKÜR PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ



Tören sponsorlara teşekkür plaketleri takdim töreniyle devam etti.



Ana sponsor Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis’e teşekkür plaketini TGC Başkanı Turgay Olcayto takdim etti.  Ana sponsor Nef’e Sedat Simavi ödülleri törenine katkılarından dolayı ana sponsorlardan Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik’e teşekkür plaketini TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi. Destek sponsor Burgan Bank Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi Arzu Altıntaş’a teşekkür plaketini TGC Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak verdi. Destek sponsor Telesure Sigorta//koalay.com Yönetim Kurulu Üyesi Alper Ziyal’a teşekkür plaketini Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Sayın Selami Turgut Genç verdi. Destek sponsor Daikin Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen’e teşekkür plaketini TGC Üyesi Halit Kıvanç takdim etti. Tören fotoğraf çekimi ve ardından düzenlenen yemekle sona erdi.



TGC KURUCU BAŞKANI SEDAT SİMAVİ’NİN ÖZGEÇMİŞİ (1896 – 1953)



Öncü çalışmaları ile adını yayın tarihine yazdıran Sedat Simavi, 1896 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Hamdi Simavi Bey, annesi Sultan Abdulhamit sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye Hanım’dır. Sedat Simavi, babasının görevli olduğu Samsun'da ilk Fransızca derslerini aldı. Kadıköy Saint-Joseph Fransız Okulu'nda başladığı öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı (1912), Okul sıralarında ilk karikatürleri yayınlanmaya başlandı. 1.Dünya Savaşı patlak verince Hadımköy'deki birliğine katıldı. 1916'da Şeker Bayramı'nın birinci günü "Hande" adındaki haftalık dergiyle yayın hayatına atıldı. 1917'de Müdafaa-i Milliye Cemiyeti adına ilk defa konulu bir film çevirdi. “Pençe", “Casus" ve “Alemdar Vakası" filmleri böyle doğdu. İstanbul’un çeşitli semtlerinde başarı ile oynadı. “DİKEN" ve “İNCİ" dergilerini de bu arada yayımlamıştı. Sedat Simavi, günlük gazete idealine 21.7.1920'de “DERSAADET" ile kavuştu. Gazete, Sevr Muahedesi'nin yarattığı karamsarlığa karşı yapıcı bir ruh aşılıyordu. Onu “PAYİTAHT", “GÜLERYÜZ" izledi. 15 Mart 1933'te yayın hayatına atılan haftalık “YEDİGÜN" ile 18 yıl en çok satan dergiyi çıkarma başarısına sahip oldu. Gazetecilerin dayanışmalarını ve bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Cemiyetin 1 numaralı Şeref Rozeti’ni taşıdı ve ilk başkanlığa seçildi. Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948'de Hürriyet Gazetesi'ni yayımlamaya başladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı. Sedat Simavi'nin mücadeleli hayatı 11 Aralık 1953'te son buldu.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin