Siyasetçilere uzmanından tanıtım tüyoları...

Optimar Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir'den çarpıcı bilgiler verdi.

Google Haberlere Abone ol
Siyasetçilere uzmanından tanıtım tüyoları...

Optimar Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, Ankara’da katıldığı programda ABD başkanlık seçimlerindeki propaganda süreciyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.





Siyasal İletişim Uzmanı Hilmi Daşdemir, Çankaya’da katıldığı bir iletişim seminerinde ABD başkanlık seçimlerindeki propaganda süreciyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.



Daşdemir, “ABD’de siyasetçiler genellikle üç temel aşama üzerinden hareketle halkın karşısına çıkarılıyor. Bu önemli aşamalar, Türkiye’de de PR’cılar ve danışmanlar tarafından dikkate alınmalı. Birinci aşamada, çeşitli araştırma yöntemleriyle seçmenlerle ilgili her türlü bilgi toplanıyor. Seçmen nelere önem veriyor, hangi konulara öncelik tanıyor, ne gibi sıkıntıları var, ne gibi şeyleri beğeniyor, gündeme gelmiş bazı sorunlar hakkında neler düşünüyor? İkinci aşamada, eldeki aday, bu bilgilerin ışığında yeniden dizayn ediliyor. Seçmenin istediğine uygun bir dış görünüme kavuşturuluyor. Asık suratlıysa gülümsemesi, sulu biriyse ciddi durması öğretiliyor.



Ama bu paketleme sadece görünüşte kalmıyor ve adaya seçmenin istediği şeyleri söylemesi, nabza göre şerbet vermesi de öğretiliyor. Halk okul masraflarından mı yakınıyor, öyleyse kitaplar bedava, ulaşımın pahalılığından mı yakınmakta, öyleyse şehir otobüsleri de bedava. Tabii, şovenlik dozu ve maneviyat gölgesi de unutulmuyor. Kısacası, seçmen çoğunluğunun kafasındaki imgeye uygun bir aday üretiliyor. Üçüncü aşama, bu yeniden üretilmiş adayın bir ürün gibi seçmene satılışı. Kampanya boyunca adaya uygun reklam ve tanıtım yöntemleri kullanılıyor. Bayraklı, marşlı, cıngıllı, sloganlı bir pazarlama süreci başlıyor. ABD’de siyaset vatandaş odaklı yapılıyor. Uzun uzun ekonomi paketlerinden, gelecekteki uygulamalarından söz ediyorlar. En büyük kozları ise vergiler. Vatandaştan daha az vergi alacağına onları inandıran, ipi göğüslüyor” dedi.





Türkiye’de de gelecek dönemde propaganda sürecinin bu şekilde işleyeceğini belirten Siyasal İletişim Uzmanı Hilmi Daşdemir, genç iletişimcilere şu mesajları vererek açıklamalarını tamamladı; “Aktif siyasetin içinde olan isimler için bütüncül biçimde iletişim çalışmalarının devamlılığı çok önemli. Siyasetçi için doğru tanıtım çalışmasının, başarıda büyük önemi vardır. Doğru reklamcıyla çalışmak da bu işin olmazsa olmazıdır. Bazı siyasiler mükemmel çalışmalar yaparak parmak ısırtıyor ve kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Bazıları da batıp giden gemiler, kayıp giden yıldızlar gibi siyaset sahnesinden yok olup gidiyor.” (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin